Arbeidsdeskundig onderzoek

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek?

Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige de werkgever en werknemer over de re-integratiemogelijkheden. De arbeidsdeskundige kijkt naar de meest effectieve route naar duurzaam passende arbeid. Een arbeidsdeskundig onderzoek is dus juist bedoeld om iemand aan het werk te houden, in eerste instantie bij de eigen werkgever en wanneer dat niet mogelijk is elders.

 

Waarom is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?

Volgens de wet (WvP) is een werkgever verplicht om bij een zieke werknemer te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het eigen werk, al dan niet aangepast, te kunnen doen. Ook het zoeken naar andere mogelijkheden binnen of buiten de organisatie kan nodig zijn om arbeidsmogelijkheden het beste te kunnen benutten. Dit, om instroom in de WIA te voorkomen, maar ook om financiële risico’s voor de werkgever te verkleinen.  Een arbeidsdeskundig onderzoek geeft een goed beeld van de inzetbaarheid van een langdurig zieke medewerker. Het UWV toetst na 104 of werkgever en werknemer voldoende inspanningen hebben verricht voor de re-integratie. Zonder arbeidsdeskundig
onderzoek het tweede ziektejaar ingaan verhoogt het risico op een loonsanctie.

 

Op basis van het onafhankelijk onderzoek en de rapportage adviseert een arbeidsdeskundige over de re-integratiemogelijkheden van een zieke werknemer. Dit kan zowel binnen als buiten een organisatie zijn.

 

Wanneer wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet?

Meestal wordt er arbeidsdeskundig onderzoek ingezet als iemand na 10, 11 maanden nog niet hersteld is . Op deze manier kan er bij het opstellen van de eerstejaarsevaluatie goed onderbouwd worden welke stappen er genomen moeten worden in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid. Soms is het zinvol om eerder arbeidsdeskundig advies te vragen, bijvoorbeeld als er al vroeg in het eerste jaar duidelijk is dat uw werknemer niet zal herstellen voor het eigen werk of als werkgever en/of werknemer wil weten welke mogelijkheden er zijn om de belastbaarheid te vergroten.

 

Welke vragen stellen we in een arbeidsdeskundig onderzoek?

1. Is werknemer geschikt voor het eigen werk?
2. Zo nee, kan werknemer het eigen werk met aanpassingen en/of voorzieningen bij werkgever uitvoeren?
3. Zo nee, is er ander passend werk bij werkgever?
4. Zo nee, zijn er mogelijkheden om werknemer naar ander werk bij een andere werkgever te begeleiden en is een vervolgtraject gewenst?

 

Hoe gaat een arbeidsdeskundig onderzoek in z’n werk?

De arbeidsdeskundige neemt binnen 24 uur na een aanmelding contact op om afspraken te maken voor het arbeidsdeskundige onderzoek. Het arbeidsdeskundige onderzoek wordt verricht volgens een aantal vaste stappen. De arbeidsdeskundige vraagt informatie op over de verzuimsituatie van de medewerker, zoals een inzetbaarheidsprofiel, plan van aanpak en een probleemanalyse. Verder worden de relevante gegevens opgevraagd betreft de organisatie, functie van werknemer en overige functies binnen de organisatie. De arbeidsdeskundige heeft een afzonderlijk gesprek met werkgever en werknemer. Aansluitend vindt er een gezamenlijk driegesprek plaats waarin de conclusies van het
onderzoek worden besproken, hoe de procedure verloopt en wat ieders verantwoordelijkheden hierin zijn. Hierbij wordt, indien nodig, ook overlegd met andere betrokken partijen als bedrijfsarts, belangenbehartigers of het UWV.  De arbeidsdeskundige sluit het onderzoek af met een uitgebreid rapport dat inzicht geeft in de mogelijkheden voor re-integratie. Verder worden er adviezen gegeven met betrekking tot de activiteiten die van werknemer en werkgever verwacht worden om te blijven voldoen aan de eisen die de Wet Verbetering Poortwachter stelt. Een solide basis voor verdere stappen. Het arbeidsdeskundige rapport maakt deel uit van het verzuimdossier en dient u bij de aanvraag WIA mee te sturen naar UWV.

Copyright © 2024 | Website en seo door Sliswebdesign